Üye Sendikalardan / Kırgızistan Dağ-Metalurji Sendikasından Teşekkür

Kırgızistan

Dağ-Metalurji

Sendikasından Teşekkür
 
Eldar Tadjibaev
Dağ ve Metalürji Sendikası Merkez Komitesi Genel Başkanı

Değerli meslektaşlarım, 16 Şubat 2012 tarihinde, akşam geç saatlerde, Grev Komitesi ve “Kumtor Operating Company” Limited Şirketi’nin yönetim temsilcileri arasında grevin sonlandırılması ve üretim sürecinin yeniden başlaması için anlaşma imzalandı. 17 Şubat 2012 sabahı üretim süreci yeniden başladı.

10 günlük grevin sonucunda, işçilerin istekleri yerine geldi. Yönetim, 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak maden çalışanlarının maaş ve tarife ücretlerinin %4,5 oranında artıracağını taahhüt etti. Bunun yanı sıra, çalışanlara, yıllık toplam miktarının 2 milyon ABD dolarından biraz daha fazla olan üretim ikramiyelerinin ödeneceğine dair söz verdi. Ayrıca maaş fonu artışının toplam hacminin her yıl 7 milyon ABD dolarından fazla olacağı bildirildi. Bunlara ek olarak şirket, ölen işçi Asanbek Orozaliev’in yakınları ile varılan ön uzlaşmaya göre, aileye tazminat ödemeyi kabul etti. Şirket, Bişkek’in Oktyabrskiy ilçe mahkemesine grevin yasadışı tanınması için yaptığı başvuruyu da geri çekeceğini duyurdu.

Bu sonuca, kendi işlerini riske atıp, kazançlarını kaybederek; yasal hak ve çıkarlarının korunmasını ve düzeltilmesini talep eden işçilerin, sebat ve beraberliği sayesinde ulaşıldı.

Ancak şunu da belirtmeliyiz ki siz değerli meslektaşlarımızın desteği olmadan biz bu sonuçları elde edemezdik. Grevcilere çağrılar, dayanışma mektupları ve şirket yönetimine yönelik uluslararası eyleme başlama olasılığı hakkında da uyarılar daima okunuyordu. Sizin çağrılarınız grevcilerin faaliyetlerine cesaret verdi; amaçlarına ulaşmak için motivasyon sağladı. Bunun dışında fabrika yönetimi de sendikaların beraberlik içinde olduğundan ve zor bir zamanda birbirlerine her türlü yardımı yapacağından böylelikle emin oldu.

Esas beraberliktedir bizim gücümüz!

“Kumtor Operating Company” Limited Şirketi personeli ve kendi adıma verdiğiniz destek için, işçilerin talepleri ile dayanışma içinde olduğunuzu dile getirdiğiniz için, gereken olumlu sonucu elde etmede kardeşçe yardımınız için Size teşekkürlerimi sunuyorum.

Kırgızistan Dağ ve Metalürji Sendikası da çalışan vatandaşların iş ve dinlenme şartlarının savunulmasında ve onların hak ve çıkarlarını korunmasında Size her türlü desteği vermeye hazırdır.