Üye Sendikalardan / Ukrayna Uçak Sanayi İşçileri Sendikası

Ukrayna

Uçak Sanayi İşçileri Sen.

Alexandr KELIN

ARTEM İşyeri Sendikası GenelBaşkanı

Ukrayna Havacılık İşçileri Sendikası (UHS) ile Türk Metal Sendikası’nı eski ve çok yönlü dostluk bağlıyor. Bizi birleştiren hem sadece Avrasya Metal İşçileri Federasyonuna üyeliğimiz değil, aynı zamanda, karşılıklı mübadele çerçevesinde yaptığımız çocuk gruplarının geleneksel değişimidir.

Bu sene Türkiye’nin Başkenti Ankara’da düzenlenen 13. Türk Metal Arkadaş Çocuk Kulübü Meclis Toplantısında Ukrayna’yı 10. kez Kiev şehrinde kurulu olan DAHŞ Artem şirketinin iş yeri sendikasının çocukları temsil etti. 

Sendika çalışanlarımızın çocukları Ukrayna bayrağını gururla taşıyorlardı. Belki de hayatlarında ilk kez, kendilerini kız ve ya erkek çocuk olarak değil de, ülkemizin vatandaşları olarak hissettiler. Türkiye’de bulunan Ukrayna Büyükelçiliği ile çocuklarımıza olan ilgi ve alakayı görebiliyorduk. Festivalin açılışında Elçiliğimiz Kültür ve Sosyal İletişim Ataşesi T. Tereşenko da vardı. Bir gün sonra Ukrayna Elçisi’nin eşi N. Korsunova ile beraber çocuklarla akşam yemeğinde bir araya gelindi ve çocuklarımızın konaklama şartları ve eğlence programı hakkında bilgi edindiler. 

Ama Türkiye Cumhuriyeti’nde en hoş anı olarak aklımızda kalan olaylardan biri de, çocuk grubunun Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sn S. Korsunov ile buluşmasıydı. Elçinin dikkat çekici konuşmaları, bilgelik dolu tavsiyeleri ile birlikte ikramlar çocuklarda güzel hatıralar bıraktı. Ama en çok onlara ilham veren Elçinin temennisiydi; “Çocuklar, festivalde sizlerin Ukrayna toprağının elçileri olmalarınızı rica ediyorum!”

Elçinin ziyaretinin sonuna doğru çocuklar Elçinin misafirleri olarak küçük bir konser verdiler. Ev sahiplerinin misafirperverliği sayesinde, farklı ülkelerden gelen çocuklar için düzenlenen çocuk festivali renkli bir biçimde dostluk ve dayanışma bayramı oldu. Meclis toplantısında konuşan çocukların konuşmalarında, “Türk Metal Sendikası’na ve Federasyonun Genel Başkanı Sayın Pevrul Kavlak’a teşekkür edildi. Türk çocukların Ukrayna’ya mübadele ziyareti Ağustos’ta gerçekleşti. Türk Metal Sendikası’nın çocukları, Kiev yakınlarında İrpen şehrinde, “Artem” Holding Şirketi’nin Gagarin İzci Kampı’nda sendikamızın ev sahipliğinde misafir edildi. Gagarin İzci Kampı’nın dördüncü dönemi artık geleneksel olarak uluslararası bir özellik kazandı. Bu sene burada sadece Türkiye’den gelen çocuklar değil, Rusya’dan da gelen çocuklar vardı. 

Kiev şehri ve Dnepr Nehri gezileri, oyunlar, eğlenceler, spor yarışmaları çocukların bir araya gelmelerine vesile oldu. Türkiye’nin farklı bölgelerin den gelen çocuklara, Ukrayna toprağının güzelliğini, milletimizin geleneklerini göstermeye çalıştık ve her çocuğa hediyeler verdik.İnanıyoruz ki, çocuklarımızın dostlukları dünya ve ülkelerimiz için iyi ilişkilerin, sendikalarımız için dayanışmanın da temel taşı olur.