Güncel Haberler / Bosna Hersek Metal İşçileri Günü Kutlaması

UAMİF Genel Sekreteri İsmail DURSUN başkanlığında dört kişilik heyet, Bosna Hersek Metal İşçileri Sendikası davetlisi olarak “Metal İşçileri Günü” çerçevesinde düzenlenen kutlama etkinliklerine katılmak üzere 14-17 Kasım 2017 tarihleri arasında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gitti. Heyette Türk Metal Sendikasının farklı şubelerinde görev alan üyeler de yer aldı.

Bosna Hersek’te geleneksel olarak her 15 Kasım’da Metal İşçileri Günü kutlamaları yapılır. Bu sene yapılan kutlamalar Bosna’da sendikal hareketin 125. yılına ve 1990’larda yaşanan savaş sonrası yeniden kurulan Bosna Hersek Metal İşçileri Sendikasının 20. kuruluş yıldönümüne denk geldi.

Kutlama etkinliğinde söz alan Genel Sekreterimiz İsmail Dursun metal işçilerini bu önemli günlerini kutladı. Dursun konuşmasında şu sözlere yer verdi, “Küreselleşen dünyada işçi haklarına yapılan saldırılara karşı etkili mücadele edebilmek için önce kendi ülkelerimizde sendikalarımızın etrafında birleşmeliyiz. Sendikalarımızı güçlü kılmalıyız. Ondan sonra ise uluslararası sendikal harekete dahil olarak küresel sermayeye karşı verilen mücadeleye katılmalıyız. Çalışanlar olarak hepimizin mensup olduğu milliyeti, dini ve kültürel değerleri vardır elbet, fakat emeğin dini, dili, ırkı yoktur... Emeğin günümüzde ortak sorunları vardır. Düşük ücret, sağlıksız çalışma koşulları, güvencesiz çalıştırma... Gündemimizde bunlar olmalı”. Genel Sekreter konuşmasını “Metal işkolu her ülkede ekonominin lokomotifidir. İnanıyorum ki Bosna Hersek’in iktisadi kalkınması için metal işçilerin verdiği emek karşılığını bulur”- sözleri ile tamamladı.

Toplantıya Bosna Hersek ulusal televizyon kanalları tarafından da yoğun ilgi gösterildi. Toplantı sonrası yapılan basın toplantısında televizyon muhabirleri İsmail Dursun’a birkaç soru yönelttiler. Dursun, muhabirlerin sorularını yanıtlarken Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonun kuruluş sürecini ve faaliyetlerini anlattı. İşçi sınıfının ortak olan problemlerini çözmek için sendikaların uluslararası alanda mutlaka işbirliği yapmaları gerektiğinin altını çizen UAMİF Genel Sekreteri, Federasyon olarak Bosna Hersekli sendikaların yanında olduğunu belirtti. 

Metal İşçileri Günü kutlama toplantısına, Türkiye dışında Hırvatistan, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Makedonya ve Kosova’dan gelen sendika heyetleri de katıldı. Toplantıya katılan sendikalar arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İsmail Dursun ve beraberindeki heyet Bosna Hersek Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bajramoviç ve Bosna Hersek Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Bajro Melez ile makamlarında ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerde sendikalar arası ilişkiler değerlendirildi ve geleceğe dair işbirliği olanakları görüşüldü.

Kültürel program çerçevesinde Bosna Hersek’in Mostar kentini ziyaret eden UAMİF heyeti, Konyiçe’de kurulu savunma sanayi fabrikasını ziyaret etti ve çalışanlar ile de görüşme fırsatı buldu.