Güncel Haberler / UAMİF Genç İşçiler Projesi Eğitim Seminerleri Ukrayna’da devam etti


27 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’ndan 6 kişilik heyet Ukrayna Dnepropetrovsk şehrine ziyaret gerçekleştirdi. UAMİF Genel Sekreteri Mehmet Soyupek’in başkanlığındaki heyet Ukrayna Dağ-Maden ve Metalürji Sanayi İşçileri Sendikası’nın Genel Merkezinde sendikanın Genel Başkanı Vladimir Kazaçenko ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Kazaçenko sendikasının faaliyetlerinden bahsetti, işkolundaki sıkıntıları dile getirdi.


UAMİF heyeti Dnepropetrovsk’ta genç sendikacıların ve işçilerin katıldığı bir eğitim semineri de düzenledi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Soyupek, Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonun kuruluşunu, amacını ve faaliyetlerinden bahsetti. Bunun dışında Türkiye’deki sendikal uygulamalara değinen Soyupek Türk Metal Sendikasını örnek göstererek özellikle “merkezi tip sendikacılığın” önemini vurguladı. Heyetin içerisinde yer alan Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof.Dr. Nejat COŞKUN eğitim seminerinde bir saatlik bir ders verdi. Derste, küreselleşme, ekonomik krizler, kriz döneminde sendikaların faaliyetleri ve gençlerin sendikalara kazandırılması konularına değinen Coşkun ders bitiminde gelen çok sayıda soruyu cevaplandırdı.

Bunların dışında heyet Dağ-Maden ve Metalürji Sanayi İşçileri Sendikası’nın Dnepropetrovsk Bölge temsilciliği ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bölge Temsilciliğin Başkanı Vasiliy Şevçenko teşkilatının faaliyetlerine değindi ve Türkiye’den gelen heyetin paylaştığı bilgilerin kendi ülkelerinde yürüttüğü sendikal faaliyetlerde çok yararlı olacağını kaydetti.

30 Ağustos 2013 tarihinde UAMİF heyeti Ukrayna Dağ-Maden ve Metalürji Sanayi İşçileri Sendikası’nın Dneprodzerjinsk Şube Başkanı Nikolay Kolyuciy’in özel daveti ile bu şehirde bulunan demir-çelik fabrikasını ziyaret etti. İlk önce Fabrikanın Genel Müdürü Maksim Zavgorodniy ile bir görüşme yapıldı. Görüşmede Genel Müdür Zavgorodniy fabrikada çalışan işçilerin sosyo-ekonomik durumunun iyileştirilmesi yönünde yönetim olarak neler yaptıklarını anlattı ve bu konuda fabrikada örgütlü sendika ile işbirliği içerisinde olduklarının altını çizdi. Bu görüşmeden sonra sendikanın şube binasına geçen UAMİF heyeti yaklaşık yüz kişilik bir işçi ve aktif sendikacı ile toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Soyupek konuşmasında “İlk defa Ukrayna’ya ve sizin şehrinize gelmiyoruz. Buraya eğitim semineri yapmaya geldik, heyetimizde iktisat profesörü de var, çünkü biliyoruz ki günümüz sendikacıları işveren ile müzakere masasına oturduğu zaman dünyadaki ekonomik gelişmelerden de haberdar olması gerekiyor, umarız bizler için olduğu kadar sizler için de verimli bir ziyaret olmuştur” dedi.

Toplantılar ve görüşmeler dışında UAMİF heyeti için özel olarak şehir turu düzenleyen sendika genel merkezi çalışanları, şehrin zengin kültürünü ve tarihini anlattılar.